Ajohanskat moottoriurheiluun

Mitä välineitä tarvitaan, kun harrastetaan moottoriurheilua? Ajoneuvo tietenkin, mutta sen lisäksi kuljettajan tulee pukeutua asianmukaisiin varusteisiin. Nykyään internetistä on helppo etsiä tietoa erilaisista varusteista, joita tarvitaan moottoriurheilussa. Kilpa-autoilussa ja moottoripyöräilyssä suojavarusteet, kuten kypärä ovat erityisen tärkeitä. Ajoasuun on kiinnitettävä huomiota ja myös pienempiin yksityiskohtiin. Yksi näistä on ajokäsineet. Ajoon tarkoitetut käsineet on myös tärkeä valita oikein. Tässä esitellään erilaisia ajohanskoihin liittyviä mielenkiintoisia ominaisuuksia nahkaisten ajokäsineiden ja kilpa-autoiluun tarkoitettujen hanskojen kannalta.

Tyylikkyys ja toimivuus

Tyylikästä autoa ajettaessa on myös ajokäsineiden oltava tyylikkäät, mutta myös toimivat. Pehmeästä nahasta valmistetuissa ajokäsineissä saumat ovat käsineen ulkopuolella. Miksi näin on? Tavallisissa nahkahansikkaissa saumat ovat normaalisti sisäpuolella, mutta ajokäsineissä saumoissa on päädytty toisenlaiseen ratkaisuun. Saumojen sijoittaminen ulkopuolelle takaa sen, että saumat eivät häiritse kuljettajan tuntumaa rattiin ja ratin kautta renkaaseen ja tien pintaan.

Ajohanskoissa on usein myös rystysten kohdalla reiät, mikä takaa hyvän joustavuuden. Reiät takaavat myös tuuletuksen ja tekevät ohuesta nahasta valmistetusta ajohanskasta istuvamman. Ajohanskan ranteessa on säätönauha, jonka avulla kuljettaja saa hanskan säädettyä juuri sopivan kokoiseksi ja istuvaksi omaan käteen.

Pito ja turvallisuus

Kilpa-autoiluun tarkoitetut käsineet on suunniteltu siten, että niissä on mahdollisimman hyvä pito. Kuskin tulee saada hyvä tuntuma rattiin, jotta auton ohjaaminen sujuu mahdollisimman helposti. Kilpa-autoilussa käytettävillä ajohanskoilla on lisäksi erityisen tärkeitä turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia. Hanskat suojaavat ajajaa kuumuudelta ja tulenlieskoilta.

Moni on varmasti nähnyt televisiossa ikäviä ulosajoja tai muita onnettomuustilanteita, joissa auto on syttynyt palamaan. Tällaisissa tilanteissa ajohanskojen on suojattava kuskia. Ajohanskat valmistetaan materiaalista, jolla on korkea leimahduspiste ja hyvä lämmönsietokyky. Samasta materiaalista valmistetaan myös esimerkiksi palopelastajien työssään käyttämiä hanskoja.

Myös nahkaa käytetään kilpa-ajajien ajohanskoissa. Nahalla on kuitenkin materiaalina sellainen ominaisuus, että se kutistuu huomattavasti altistuessaan liekeille. Tämän vuoksi kilpa-ajohanskoissa nahkaosia onkin vain ja ainoastaan niillä alueilla, joissa tarvitaan mahdollisimman herkkää otetta rattiin ja ajamiseen eli kämmenen sisäpuolella. Usein myös sormenvälit hanskassa on valmistettu jostain muusta materiaalista kuin nahasta. Nahkaa ei myöskään käytetä ulkokämmenellä eikä hanskan varressa.