Ajovaatteiden valinta

Kun valitset vaatteita moottoripyörällä ajamista varten, otat tietenkin huomioon sellaisia tekijöitä kuin vaatteen hinta, vaatteen suojaavuus, vaatteen tyyli ja vaatteen toiminnallisuus. Epätäydellisessä maailmassamme on hyvin epätodennäköistä, että yksi vaatekappale täyttäisi kaikki toiveesi ja tavoitteesi. Vaikka haluaisit omistaa maailman täydellisimmän moottoripyörätakin, on sinun kuitenkin useimmiten tyydyttävä siihen lähes täydelliseen vaatteeseen. Vaatehankinnoissa on kuitenkin tärkeää, että mietit, mitkä tekijät ovat juuri sinulle ne tärkeimmät vaatetta valitessa. Jos olet tyylinikkari tai muoti on sinulle kaikki kaikessa, voit joutua pettymään ajovaatetta valitessa. Joskus voi nimittäin olla, että muodikas vaate ei olekaan toiminnallisuudessa paras vaihtoehto. Hyvin toimiva takki taas saattaa näyttää jopa tylsältä tai sen yksityiskohtia ei ole hiottu niinkään muodin vaan toiminnallisuuden mukaan.

Mitä materiaalia vaatteiden tulisi sitten olla? Moottoripyöräilyyn tarkoitettuja vaatteita valmistetaan erilaisista tekstiilimateriaaleista ja nahasta. Kulutuksen kannalta nahka vaikuttaisi olevan kestävin materiaali. Nahka ei kuitenkaan kestä sadetta kovin hyvin. Kastunut nahkavaate ei kuivu hetkessä, vaikka sää muuttuisi kaatosateesta auringonpaisteeseen. Märkä nahkavaate voi myös päästää väriä ja värjätä kuskin oman ihon kauttaaltaan vaikkapa siniseksi. Vaatteen valinnassa kannattaakin pohtia, minkälaiseen ajoon vaate on tarkoitettu. Jos huviajelut aurinkoisella säällä ovat suunnitelmissa, tyylikäs nahka-asu voi hyvinkin olla paras vaihtoehto. Jos ajaa kuitenkin täytyy säässä kuin säässä ja ajo on enemmän urheilua kuin huvittelua, kannattaa panostaa erityisen toiminnallisiin vaatteisiin.

Polyesteri on yksi materiaali, josta valmistetaan ajovaatteita. Polyesteristä valmistettua vaatetta on mukava käyttää. Polyesterimateriaali suojaa myös UV-säteilyltä – tämä voi tulla tarpeeseen etenkin kesäisin ajettaessa. Keskimääräinen kesto polyesterivaatteelle on kolmesta neljään vuotta. Polyesterivaate on myös helppo puhdistaa ja pestä. Jos valitse polyesteristä valmistetun ajotakin tai ajohousut, muista sukkahousut. Mitä ihmettä? Polyesterin vahvuuksia nimetään nimittäin denierin mukaan, aivan kuten sukkahousuissakin. Valitse siis mahdollisimman suuri denier-luku, kun olet polyesterivaateostoksilla. Denier on siis kuidun lineaarisen massatiheyden yksikkö. Toisin sanoen 9000 metriä yhden denierin paksuista lankaa painaa yhden gramman. Näin itse mittayksikkö ilmaistaan. Mitä suurempi denierluku vaatteesta siis löytyy, sitä kestävämpää se on.