Ajovarusteet

Moottoripyöräilijä pyörän selässä on suojattomampi kuin autokuski auton korin sisällä turvassa. Moottoripyöräilijän tulee panostaa varusteisiin eritysesti turvallisuuden näkökulmasta. Kun auton kori tai muu vastaava ei muodosta suojakuorta ajajan ympärille, on moottoripyöräilijän suojan muodostuttava ajovarusteista eli ajohaalarista tai ajotakista ja ajohousuista, kypärästä, ajohanskoista, saappaista ja mahdollisista muista varusteista kuten suojapanssarista. Tässä tutustutaan hieman ajovaatteiden ominaisuuksiin.

Pitäisikö ajovaatetta valitessa miettiä sen materiaalia vedenpitävyyden kannalta? Jos kuski ajaa paljon ulkona säässä kuin säässä, kannattaa miettiä myös vedenpitävyyttä vaatteen ominaisuutena. Ajovaatteita voidaan tehdä vedenpitäviksi esimerkiksi päällystämällä vaatteen ylin kerros PVC-muovilla. Myös Gore-Tex-materiaali on suosittu ajovaatteiden materiaali. Kun vaate on täysin vedenpitävä, vaate on usein myös hyvin lämmin. Hyvässä ajovaatteessa onkin vetoketjuja, joita kuski voi avata ja viilentää oloaan. Hyvin suunnitellun vaatteen vetoketjujen avaaminen tuo oikeasti viilennystä eikä ole vain näennäinen viilentävä toiminnallisuus. Nykyään vaatteissa käytetään myös mesh-kankaasta eli verkkokankaasta tehtyjä yksityiskohtia. Verkkokangas hengittää ja viilentää ja tekee siitä tehdyt vaatteen osiot kevyemmiksi. Liika keveys ei kuitenkaan ole lainkaan eduksi esimerkiksi olkapään ja kyynärpään alueilla. Mahdollisessa kaatumistapauksessa näille alueille osuu helposti iskuja, joten vaatteen hankkijan tulee varmistaa, että kohdat ovat hyvin tuettuja. Liika verkkokankaalla kikkailu ei ole ajajalle eduksi. Ajovaatteen tulee tukea ja suojata kuskia riittävästi.

Markkinoilla on runsaasti erilaisia varusteita tarjolla. Internetin kautta etsimällä voi löytyä halpoja ja huonoja tai edullisia ja hyviä varusteita. Turvallisuuteensa satsaava kuski, jollaisia toivon meidän kaikkien olevan, käyttää aikaa tutkiakseen varusteiden ominaisuuksia. Joku halvalla netistä tilattu suojavaruste saattaakin toimia huonosti tositilanteessa. Tätä ei tietenkään onneksi pääse testaamaan kuin aniharvoin, mutta onnettomuustilanteessa toimivat varusteet ovat pelastaneet ihmishenkiä. Sen vuoksi varusteiden hankkimiseen kannattaa käyttää aikaa ja tutustua valikoimaan kunnolla.

Varustevertailuja ja varusteiden testituloksia lukemalla pääsee jo hyvin kärryille siitä, minkämerkkiset varusteet kannattaa hankkia. Alan lehdissä julkaistaan myös arviointeja uusista varusteista. Moottoriurheilua harrastavilta tuttavilta kannattaa myös kysyä vinkkejä. Varusteiden käyttäjät ovat niiden parhaita asiantuntijoita. Muista kuitenkin, että ruumiinrakenne vaikuttaa siihen, mikä ajoasu istuu parhaiten. Se mikä sopii kaverille, ei välttämättä sovi sinulle. Mutta sekin selviää sovittamalla.