Kuinka valitaan lapselle sopiva carting-auto ja muut -varusteet?

Karting on koko perheelle sopiva harrastus, jonka parista perheenjäsenet löytävät helposti mielekästä tekemistä. Suositeltava ikä aloittaa harrastus on noin 6-7 vuoden iässä, vaikkakin myös tätä nuoremmat autoilijat voivat kokeilla lajia. Aloittelija- ja harrastajakilpailuissa lapset tulee olla vähintään 7-vuotias voidakseen osallistua kisaan. Kerromme artikkelissamme, mitä kannattaa huomioida hankittaessa lapselle omaa karting-autoa sekä muita lajissa tarvittavia varusteita.

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lapselle ostetaan oma karting-auto?

Karting-kerhot tarjoavat jäsenilleen kerhoautoja, joilla pääsee hyvin alkuun, mutta harrastusinnon kasvaessa oman karting-auton hankkiminen on melkeinpä välttämätön investointi. Aloittelijoille suositellaan Cadet-luokan autoja. Tällaisella autolla kartingia voi harrastaa 9-vuotiaaksi asti. Tällainen auto on helppo hallita aloittelijankin. Autosta löytyy keskipakokytkin, mikä tarkoittaa sitä, että auto käynnistetään narulla ja se pysyy paikoillaan silloin, kun auton moottori käy tyhjäkäynnillä. Auton moottori ei myöskään sammu, jos auto pyörähtelee. Vähän käytetyt Cadet-autot menevät yleensä helposti kaupaksi oman lapsen käytön jälkeen.

Cadet-auton jälkeen on aika hankkia Raket Mivro-, Raket Junior- tai Mini 60 Junior -luokan auto. Autot ovat Cadet-autoja nopeampia, niissä on sähköinen startti ja niiden hinta kohoaa hiukan korkeammaksi kuin Cadet-autojen.

Kannattaa aloittaa auton etsintä karting-seuroista sekä alan harrastajien parista. Tsekkaa myös käytettyjen tavaroiden käyttöön tarkoitetut sivustot lehdistä ja internetistä. Myös autourheiluun liittyvät lehdet ja internetsivut voivat auttaa löytämään lapselle sopivan karting-auton.

Mitä muita varusteita kartingista innostunut lapsi tarvitsee?

Kypärä on yksi kartingia harrastavan lapsen tärkeimmistä varusteista. Sen tulee olla lapselle sopiva, minkä lisäksi sen tulee olla käyttötarkoitukseensa hyväksytty malli. Tässä kohtaa ei kannata säästellä – onhan kyseessä lapsen käyttöön tuleva turvavaruste! Kevyimmät kypärämallit ovat yleensä hieman painavampia hinnakkaampia, mutta ne rasittavat lapsen niskaa painavampaa mallia vähemmän ja ovat miellyttävämpiä käyttää. Aloittelevalle kuskilla on tärkeää olla niskatuki niskavaurioiden ehkäisemiseksi.

Ajohaalareita on mahdollista vuokrata tai lainata karting-seuralta. Sellaisen voi myös ostaa käytettynä, mutta uutena ajohaalari on melko kallis hankinta. Haalarin lisäksi lapsella on oltava ranteita suojaavat liukumattomat ajokäsineet. Nilkkoja suojaavat ajokengät ovat tärkeä varuste pikkukuskille. Lisäksi lapselle kannattaa hankkia saappaat, sadetakki sekä sadehousut. Muista myös varmistaa, että lapsesi vakuutusturva on kunnossa.