Kuinka valitset itsellesi sopivan moottoripyörän?

Tässä artikkelissa kerromme vinkkejä, joiden avulla voit ostaa juuri sinulle sopivan moottoripyörän. Lue moottoripyörän valintaan liittyvä artikkelimme ja nappaa vinkit talteen!

Aiotko ostaa käytetyn vai uuden moottoripyörän?

Aivan ensimmäiseksi on tietysti mietittävä, aiotko ostaa itsellesi käytetyn vai tuliterän moottoripyörän. Tuliterän pyörän etuna on tehdastakuu. Lisäksi tietysti uuden pyörän matkamittariin ei ole vielä ehtinyt kertyä kilometrejä, joten sillä on todennäköisesti edessään enemmän ajokilometrejä kuin käytetyllä pyörällä. Myöskään korjauskuluja ei ole niin todennäköisesti tulossa kuin ostettaessa käytetty pyörä.

Toisaalta uuden pyörän ostajan tulee varautua pyörän ensihuoltoon, joka tulee tavallisesti vastaan siinä vaiheessa, kun pyörällä on ajettu 1 000 kilometriä. Myös uuden pyörän varustetaso saattaa olla vähäisempi, ellei lompakkosi kestä uusien lisävarusteiden ostoa. Käytetyn pyörän omistaja nimittäin myy myös varusteensa samassa paketissa, jolloin saatat säästää selvää rahaa ostamalla käytetyn pyörän.

Käytetty moottoripyörä on tietysti uutta edullisempi valinta, minkä lisäksi on hyvä muistaa, että käytettynä ostetun pyörän arvon aleneminen on uutta pyörää hitaampaa. Saatat saada käytetyn pyörän mukana hyviä varusteita, joista uudessa pyörässä joutuisit maksamaan erikseen. Tällaisia varusteita saattavat olla esimerkiksi kahvanlämmittimet ja moottoripyörälaukut. Modernit moottoripyörät ovat kestäviä sekä laadukkaita. Jos pyörällä on ajettu esimerkiksi parina kesänä, saattaa pyörä olla melkein uudenveroisessa kunnossa, kunhan vain huolehdit siitä, että varmistut pyörän asianmukaisesta huollosta ensimmäisen omistajan huomassa.

On tärkeää valita itselle sopivin moottoripyörätyyppi

Kun olet päättänyt, ostatko pyöräsi uutena vai käytettynä, on aika päättää juuri sinulle sopivin moottoripyörätyyppi. Aloittelijan kannattaa välttää äärimmäisyyksiin menoa, joten jos olet aloittelija, unohda esimerkiksi 200-hevosvoimainen sporttipyörä ja valitse sen sijaan peruspyörä. Kun ajoasento on pysty ja rento, ja kun moottori toimii tasaisesti ja miellyttävästi, on ajamisen opettelu helpompaa. Mieti tarkkaan, millaiseen käyttötarkoitukseen pyörän hankit ja pidä tätä käyttötarkoitusta valinnan lähtökohtana. Tietysti valinta täytyy tehdä myös oman budjetin raameissa.

Mieti myös mikä on sopiva tehojen määrä. Jos valitset taitoihisi nähden liian tehokkaan moottoripyörän, on ajamisen opettelu aloittelijalle vaikeaa. Jos taas valitset moottoripyörän, joka ei ole riittävän tehokas, joudut kenties vaihtamaan pyörän melko pian. Monesti 500-800-kuutioinen moottoripyörä on osoittaunut hyväksi kompromissivalinnaksi.