Kypärä, turvavyö ja palamattomat vaatteet ovat moottoriurheilun keskeisimmät turvavälineet

Kypärä on kuningas

Moottoriurheilun tärkein turvaväline on kypärä, koska se suojaa päätä. Kypärää käytetään niin rallissa, formuloissa, motocrossissa kuin kartingissakin.

Turvallisuudessa ykkösasia on pään suojaaminen, koska pää on johtokeskus ihmiskehossa. Jos ajattelet lattialle putoavaa kananmunaa, se säilyisi ehjänä, jos sen ympärillä olisi pehmeä materiaalikerros, kuten kypärä.

Kypärä on pelastanut paljon henkiä moottoriurheilussa, kuten myös liikenteessä. Kypärän käytössäkin on oltava tarkkana, koska sen tulee olla kunnolla kiinnitetty. On niitäkin tapauksia, joissa kypärä on irronnut onnettomuushetkellä. Näissä tapauksissa moni on kuollut.

Kuljettajan tunnistaa kypärästä

Kypärästä on tullut myös bränditavaraa moottoriurheilussa, koska siihen on helppo sijoittaa mainoksia ja kuljettajan nimi. Kypärä on moottoriurheilun symboli, koska se on niin keskeinen väline siinä. Moottoriurheilun tähtien käytetyt kypärät ovat kovaa kauppatavaraa ja niistä maksetaan suuria summia.

Kypärän merkitys korostuu formuloissa, joissa formula-autoihin on sijoitettu kuljettajaa kuvaava kamera. Periaatteessa katsoja ei näe, kuka on kypärän sisällä, mikä tekee tv-kuvaan anonyymin ja mystisen vaikutelman. Henkilöt tunnistetaankin pitkälti kypärän värityksestä näissä kuvissa.

Turvavyö yrittää estää kuoleman törmäyksessä

Autourheilussa toinen tärkeä turvaväline on turvavyö. Se suojaa henkilön iskeytymistä auton sisäosiin törmäyksessä. Mutta esimerkiksi formuloissa nopeudet ovat niin kovia, että turvavyökään ei välttämättä suojaa kuolemalta tai vakavalta loukkaantumiselta.

Kun nopeus on tarpeeksi suuri ja törmäys tarpeeksi raju, ihmisen sisuskalut törmäävät tavallaan kehon sisällä ja vioittuvat näin jopa pysyvästi tai pahimmassa tapauksessa lakkaavat toimimasta kokonaan. Vioittuminen ja toimimattomuus saattavat johtaa kuolemaan.

Iso liikemäärä voi tappaa äkkipysähdyksessä

Monesti saattaa olla ihmetyksen aihe se, kun formulaonnettomuuden uhri näyttää päällisin puolin koskemattomalta, mutta kuolee silti heti. Tämä kertoo liikemäärän kuolettavasta voimasta, joka syntyy fysiikan perussuureista: nopeudesta ja massasta.

Turvavyöllä yritetään välttää se, ettei kehosta syntyvä liikemäärä paiskaa kehoa kojelautaan. Mutta samalla keho voi turmeltua sisäisesti siinä, kun äkkipysähdys estää kehoa liikkumasta vapaasti. Keho siis tavallaan pursuaa hetkellisesti turvavyön väleistä luonnottomasti eteenpäin.

Formula-auton palaminen on kriittinen tilanne

Muita tärkeitä välineitä formuloissa ovat palamattomat haalarit, hanskat ja jalkineet. Koska formulaonnettomuuksiin liittyy usein tulipalo, palamattomat materiaalit vaatteissa ovat ensiarvoisen tärkeitä. Vaikka auto palaa ympärillä, kuljettaja säilyy monesti hengissä suojaavien vaatteidensa avulla.