Naisendurokuskien määrä kasvaa Suomessa

Yle uutisoi 22. toukokuuta 2017, että enduro on Suomessa entistä enemmän naisten suosiossa. Kerromme tässä artikkelissa uutisen tärkeimmän annin pähkinänkuoressa.

Moottoripyörät kiinnostavat myös naisia

Myös moni nainen tykkää moottoripyöristä, mutta osa on lykännyt enduroharrastuksen aloittamista esimerkiksi perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. Osa naisista kertookin, että aikuisiässä tai keski-iässä on viimein tullut “oikea” hetki toteuttaa omat moottoripyöriin liittyvät unelmat.

Maire Jäntti on puuhanainen, joka viihtyy enduron parissa

Ylen artikkelissa lukijoille esitellään Maire “Mami” Jäntti, jota kuvaillaan Enduron puuhanaiseksi. Mami hankki ensimmäisen motocrosspyöränsä 30-vuotiaana ja ajoi ensin jääradalla kilpaa miesten kanssa. Lopulta, vuonna 1989 Mami osallistui Gotland Grand National -kilpailuihin 4 vuotena peräkkäin ja saavutti kisoissa voiton 1991. Viimeistään tämä sai hänet lopullisesti ihastumaan enduroon. Nykyisin Mami vetää EM-valmennusryhmää. Lisäksi hän suunnittelee sekä enduro-leirejä että -kisoja. Hän ajaa itse 2-3 kertaa viikossa, minkä lisäksi hän tykkää korjailla pyöräänsä.

Kuinka paljon naisia harrastaa enduroa Suomessa ja miten naisia voisi houkutella lajin pariin vielä enemmän?

Aktiivisia naisharrastajia arvioidaan löytyvän Suomesta noin 100. Naisilla on enduron kilpailulisenssejä noin 30. Suomen Moottoriliittoon onkin perustettu vuonna 2017 naiskomissio, jonka tavoitteena on esimerkiksi parantaa naiskuskien asemaa moottoripyörälajien osalta. Lisäksi komission tavoitteena on houkutella mukaan entistä enemmän naisia alan kerho- ja järjestötoimintaan ja vapaa-ajalla tapahtuvaan moottoripyöräilyyn.

Esimerkiksi enduroleirille osallistuminen kärsivällisten valmentajien johdolla on hyvä keino tutustua harrastukseen. Valmentajien ystävällisyys ja kärsivällisyys korostuvat kokemattomien kuskien ohjaamisessa. Liikkeelle lähtö on usein kokemattomalle kuskille yllättävän vaikeaa ja onkin tärkeää, että itseluottamus pysyy vauhdissa mukana. Myös vertaistuessa on voimaa – ja tätä yleensä löytyy aloittelijoiden enduroleireiltä. Toisten suorituksista voi ottaa mallia ja kokeneempien konkareiden pyörän jäljissä on hyvä ottaa itsekin ensimmäiset haparoivat ajoyritykset.

Osa naisista on saanut kimmokkeen harrastukseensa pojaltaan

Osa enduroa harrastavista naisista on saanut moottoriurheilukimmokkeen seurattuaan poikansa harrastusta. Esimerkiksi Ylen artikkelissa haastateltu Eija Jaako kertoo innostuneensa seurattuaan 9-vuotiaan poikansa motocross-harrastusta ja osallistuneensa tämän seurauksena enduroleirille. Toisaalta Eija epäilee innostuksensa taustalta löytyvän myös keski-ikään liittyvän kriisin.