Prätkäily – terveellistä puuhaa vai ei?

Kesä tuo motskarit teille

Varma kesän merkki on moottoripyörien saapuminen katukuvaan. Maamme ilmastosta johtuen prätkäilykausi on lyhyt, mutta sitäkin intensiivisempi. Usein kesä on Suomessa harmittavan sateinen, mutta vuonna 2018 olemme päässeet nauttimaan poikkeuksellisen aurinkoisista säätiloista, mikä on tietysti myös motoristien mieleen.

Prätkäonnettomuudet – väistämätön osa Suomen kesää?

Valitettavasti kesä tuo mukanaan myös moottoripyöräonnettomuudet, kuten esimerkiksi Salossa kesäkuun loppupuolella tapahtuneen onnettomuuden, jossa moottoripyörä törmäsi henkilöauton peräkärryyn. Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia on sattunut muun muassa Tuusulassa ja Alajärvellä.

Viime vuosina olemme nähneet monta synkkää motskarikesää, mutta mistä moottoripyöräonnettomuudet johtuvat? Ensinnäkin on hyvä muistaa, että liikenneonnettomuuksia tapahtuu kaikille tiellä liikkujille, mutta moottoripyöräonnettomuuksia tarkastellaan kriittisemmin. Tähän lienevät syynä moottoripyörien äänenvoimakkuus sekä joidenkin prätkäilijöiden piittaamaton ajotapa, jotka ikävä kyllä osaltaan mustamaalaavat kaikkia motoristeja. Onnettomuuksien tärkeimmät syyt lienevät prätkien tehojen kasvu, alkoholin käyttö, piittaamattomuus liikennesäännöistä sekä tieverkostomme kunnon heikkeneminen.

Onnettomuuksien määrä ei ole koko totuus

On totta, että onnettomuuksien määrä ja niistä uutisoiminen ovat lisääntyneet, mutta tämä ei tietenkään ole koko totuus. Ylen artikkeli visioi, että moottoripyöräily saattaisi olla joskus kiellettyä, mutta tuskinpa ihmiset ovat valmiita luopumaan moottoripyöräilyn tarjoamasta vauhdin hurmasta ja vapaudesta helpolla.

Onnettomuuksien varjoon jää valtava määrä nautintoa, jota prätkäily tuottaa. Nautinto on myös yhteydessä ihmisten hyvinvointiin ja elinikään. Jos joku purkaa raskaan työviikon paineita hyppäämällä satulaan, keneltä se on pois?

Tutkitusti terveellistä

Eräät tunnetuimmista prätkämerkeistä tulevat Japanista, jossa on paljon alaan liittyvää tutkimusta. Motouutiset kertoo tohtori Ryuta Kawashiman tutkimuksesta verkkosivuillaan. Kawashima on maailmankuulu neurotieteilijä, joka on esiintynyt muun muassa Nintendolle tehdyissä peleissä.

Yleisesti ottaen prätkäilystä voidaan todeta, että se treenaa kuljettajan aivoja. Kawashiman tutkimuksessa vertailtiin kahta ryhmää: päivittäin töihin ajavia sekä niitä, jotka eivät aja päivittäin. Kawashima totesi, että prätkäilijöiden aivojen kognitiivinen kapasiteetti kasvoi selvästi. Lisäksi prätkäilijät kertoivat stressitasonsa laskeneen ja olonsa olevan positiivisempi.

Mielenkiintoista on, että autoilu ei aktivoi Kawashiman mukaan aivojamme samalla tapaa, ellei matkalla ole yllättäviä tilanteita. Siispä voimme todeta, että prätkäily on terveellinen harrastus – kunhan ajaa liikennesääntöjä ja muita tielläliikkujia kunnioittaen.