X-trial ja super enduro SM-viikoilla 2018

X-trial ja super enduro avasivat Vantaalla järjestettävät vuoden 2018 SM-viikot, uutisoi YLE 5.7.2018. Esittelemme tiivistelmän tästä uutisesta.

Hyvin todennäköisesti x-trial ja super enduro saattavat moottoriurheilua seuraaville tuoda mieleen mootoripyöräkilpailut, mutta muille ne eivät välttämättä sanokaan yhtään mitään. Nelipäiväisellä SM-viikolla useammat eri lajit kisaavat yhdessä tapahtumassa Suomen mestaruudesta, mikä antaa varsinkin pienemmille lajeille mahdollisuuden nousta suuremman yleisön tietoisuuteen ja markkinoida itseään.

Kisapaikalla parkkipaikka on täynnä teltoista kasattuja talleja ja bensan katku tuntuu nenässä todella voimakkaasti. Katsoja voi varmistua olevansa oikeassa paikassa, kun korvat täyttyvät moottoripyörien pärinästä. Vantaan moottorikerhon puheenjohtaja Pasi Jaatinen valaisee, että super enduro keskittyy nopeuteen ja x-trial taas on taitolaji. Oikeammin super enduro on sekoitus monia eri moottoripyörälajeja, kuten itse enduroa, motocrossia ja trialiakin, ja siinä kierretään rata mahdollisimman nopeasti tukkipinoja ja kiviä väistellen. Sisähallissa kisattavassa X-trialissa pyritään selviytymään keinotekoisia esteistä pyörällä tasapainoillen ja mahdollisimman vähän virhepisteitä keräten, mikä erottaa sen maastossa tehtävästä tavallisesta trialista.

Vantaa on luonnollinen paikka tälle kilpailun avaukselle, sillä kaupunki tunnetaan jo entuudestaan motocross-kaupunkina, ja Jaatisen mukaan myös Vantaan moottorikerhoa pidetään motocross-kerhona. Hänen mukaansa kerhoon kuuluu niin huippukuskeja kuin harrastemielessä ajavia niin motocrossin kuin enduronkin puolelta.

Yleisö saatiin innostumaan näistä näyttävistä lajeista, mutta sää hieman hankaloitti kilpailuja. Kovat sateet tekivät radasta niin haastavan, että super enduron kaksinkertainen maailmanmestari Eero Remes liukasteli radalla lukuisia kertoja ja karsiutui finaalista kokonaan. Jaatinen kertoo, että kuultuaan asiasta ensimmäisen kerran hän ajatteli kyseessä olevan järjestäjien moka. Hän kuitenkin selittää, että lajissa paraskin kuski voi hävitä pahemman kerran, kuten kävi edellisenä vuonna ennakkosuosikki Timo Myöhäselle, joka jäi toiseksi tekemiensä virheiden vuoksi. Nämä ominaisuudet tekevätkin lajista niin jännittävän.

Jaatinen jatkaa vielä, että on tyytyväinen siihen, miten pienempiäkin moottoriurheilulajeja saadaan tuotua esille. Hän toivoo, että ihmiset kiinnostuisivat lisää moottoripyöräilystä ja jopa syttyisivät kokeilemaan ajamista. Digitaaliset moottoriurheilupelit eivät ole latistaneet intoa harrastaa tätä kiinnostavaa urheilumuotoa, sillä pikkupojat haluavat edelleen päästä päristelemään ihan oikeastikin.